Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2015 19:57 - Един град- две държави
Автор: huligankata Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2130 Коментари: 0 Гласове:
0



Дълги години Берлинската стена разделя един град и един народ между две държави. След рухването й, може би вече няма основание за такива нелепи явления, но така ли е всъщност? Днес, колкото и да е странно или дори смешно, все още съществуват подобни „разделни“ градове със специален статут. Ето някои от тях.
Барле-Хертог (Белгия) и Барле Насау (Холандия)

image

Барле-Хертог (Белгия) и Барле Насау (Холандия)

Барле Хертог е селище в Северна Белгия, окръг Тьорнхаут, провинция Антверпен. Намира се на 10 км. северно от град Тьорнхаут, а населението му е около 9000 души. За нещастие на своите жители, Барле Хертог е белгийски анклав в Холандия и е разделен между двете страни. В продължение на векове жителите му не могат да определят националната си. Не стига това, ами линията на разделение между градовете преминава не само по улиците, но и през домовете на хората, кафенетата или магазините. Но пък, да си признаем, уникален е парадоксът, че там имаш възможност да си миеш зъбите в Белгия, а да си легнеш след това в Холандия.
В Барле има два кмета, два градски съвета, две пощи, две пожарни служби, два полицейски участък, две телефонни мрежи и дори два футболни клуба. Като невероятно удобство се счита това, че между „двата бряга“ на града се таксуват градски, а не международни разговори.

Гориция (Италия) и Нова Горица (Словения)

image

Гориция (Италия) и Нова Горица (Словения)

Италианският град Гориция е разположен на десния бряг на река Изонцо. Произхода на името му е от словенската дума горица (малка гора). Днес през Гориция минава границата със Словения, а самият град има много интересна история. По времето на Наполеон Гориция е бил част от териториите на Италия, Австрия и дори Франция. През 1916 г. е превзет от италианските войски, но след Втората световна война източната му част е се включва в състава на Югославия. Днес точно тази част вече е словенския град Нова Горица. Контрол на границата между двете страни няма. Автомобилите влизат в Италия и Словения безпрепятствено. Жителите на Гориция и Нова Горица делят една железопътна гара. Дори площада е разделен от границата, но е превърнат в красиво, оцветено място, през което мотоциклетисти и велосипедисти преминават без проблеми, а шофьорите могат да използват като място за паркиране.
Валга (Естония) и Поваляне (Латвия)

image

Валга (Естония) и Поваляне (Латвия)

Административният център на област Валга, град Валга се намира в Южна Естония. Но всъщност до 1920 г. естонският Валга и севернолатвийският град Валка са били едно и също селище. Сериозни трудности на жителите в двете страни се появяват едва след разпадането на СССР, когато между градовете е въведен граничен контрол. Стотиците хора, които ходят на работа, на гости, или водят децата на училище в другата част, са принудени ежедневно да споделят трудностите по преминаване на граница, плащане застраховка за колата, разрешение за работа и престой в чужбина. В продължение на 16 г. Латвия и Естония не могат да постигнат съгласие за опростеното преминаване между градовете-държави. Едва през 2007 г., когато двете страни влизат в Шенгенската зона и необходимостта от граничен контрол изчезва, жителите започват да се движат свободно.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: huligankata
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 184908
Постинги: 151
Коментари: 18
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930