Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2016 14:11 - България избра Най-добър барман на годината
Автор: huligankata Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
0



huligankata.com

imageСамет Али ще представи страната на световния финал на Diageo Reserve World Class в Маями

Diageo Reserve World Class е най-престижното състезание за бармани в света, което стартира през 2009 г. и се провежда в България за втора поредна година. Над 20 от най-добрите бармани от цялата страна се включиха в съревнованието в края на миналата година и през последните няколко месеца преминаха през три предизвикателства, свързани с различни аспекти от изкуството и техниката на барманството.

Пътят до финала

През януари се проведе първото от трите предизвикателства – „Микро машини“, посветено на микроорганизмите и тяхната роля в съвременната миксология. След него барманите бяха въведени в темата на следващото предизвикателство – „Да пием с мисъл“, вдъхновено от тенденциите към отговорна консумация и коктейли с по-слабо съдържание на алкохол и захар. Темата на третото предизвикателство бе „Плодове и растения“, след което десетимата участници, събрали най-много точки от всички кръгове бяха обявени за официалните финалисти на World Class България 2016 – Александър Симеонов, Димитър Петровски, Ивайла Генчева, Кирил Понев, Костадин Попов, Павел Памукчиев, Самет Али, Станимир Пеев, Стефан Христосков и Цветан Цветанов.

 Финалът

Големият финал на World Class България 2016 се проведе под зоркия поглед на звездно жури – Макс Ла Рока и Давид Риос, истински знаменитости в света на коктейлната култура. Макс е определян като един от най-креативните и забавни бармани и е носител на титлата World Class Барман на годината в Ирландия за 2010 г., което го води на световния финал на World Class в Атина, където печели заветното 3-то място в света сред 9000 бармани. Той е работил като барман и мениджър в някои от най-добрите барове в света и в момента заема позицията посланик на Diageo Reserve World Class за Западна Европа. Давид Риос пък определя себе си като самоук барман и започва кариерата си като сомелиер в малък ресторант – скромно начало за човека, който през 2013 г. със замах печели световния финал на World Class. Днес той е собственик на бара The Jigger Cocktail в Билбао и е носител на още много престижни национални и международни награди.

В деня преди финала, десетимата финалисти стартираха с вкусов тест и скоростно пазаруване – imageна всеки от барманите бе отпуснат ограничен бюджет, в рамките на който те трябваше бързо и разумно да си набавят всичко необходимо за приготвянето на два коктейла, с които да впечатлят журито на 30-ти юни в предизвикателството  „Пазарувай с мисъл“. Същинският финал на 30 юни започна още от сутринта с предизвикателството „Авторски коктейл“, в което всеки участник разполагаше със 7 минути да създаде и представи по най-атрактивен начин своя шедьовър. В следващия кръг от финала „Пазарувай с мисъл“ барманите приготвиха напитки с продуктите, които са напазарували предния ден. След всяко едно от тези предизвикателства отпадаха двамата финалисти, събрали най-малко точки. До последното, и безспорно най-зашеметяващо, предизвикателство „Коктейли по часовник“ достигнаха шестимата бармани с най-добър резултат до момента. Всеки от тях имаше точно 6 минути, за да приготви 6 коктейла от световна класа. След изтичането на последната секунда се отчете всяка точка и в 21:30 ч. бе обявен победителят в World Class България 2016 – Самет Али, представител на ресторант Космос. Той ще има огромната гордост и привилегия да представи България на световния финал на World Class в Маями през септември.

image





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: huligankata
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 183785
Постинги: 151
Коментари: 18
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031