Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2016 17:20 - Защо се отказах от телевизията
Автор: huligankata Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 568 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
huligankata.com
image

Веднъж включен, телевизорът поема контрол над зрителя

Съвременните хора до такава степен са свикнали с гледането на телевизия, че едва ли не включването на приемника е като дишането- подсъзнателно и инстинктивно. Веднъж включен, телевизорът поема контрол над зрителя, тъй като привличайки вниманието му води до изключване на лявото полукълбо на мозъка, отговарящо за мисловно-аналитичните процеси. Седейки пред екрана, гледащият не само се отказва да анализира  видяното и чутото, не само попива информацията, но я приема  за чиста монета. Половин минута след включване на вълшебната кутия и човек, тъй да се каже, остава само с половин мозък, изпада в състояние подобно на транс,  ефект умело използван за реклама и манипулация, за контрол върху съзнанието.

Когато в най- гледаните предавания преобладават напрежението, отрицателните емоции и

image

Телевизията създава илюзията за реалност

насилието,  те се проектират върху съзнанието на зрителя без той дори да разбере. Телевизията умело му дава илюзията, че не само е свидетел, но и участник в поредния риалити формат или игра, в които има правото да гони, да отрицава и да определя съдбата на по- малко симпатичния, по- различния или по- малко интелигентния участник…За това такъв тип формати заемат най- гледания часови пояс. Рекламите тогава са най- скъпи, защото се вмъкват в бруталния екшън, поредния блудкав сериал или просто поредната порция негативни новини. Така обременена, човешката психика се отдалечава от истинските, реалните и нормални отношения между партньорите, семейството, приятелите.

Можем ли да променим всичко това? Разбира се! Просто трябва да спрем да гледаме телевизия! Как ще  ни се отрази това?  Ето как:

  1. Отношенията между партньорите се заздравяват и укрепват без онова  тягостно мълчание пред екрана. Те могат свободно да говорят за проблемите и радостите си.
  2. Храненето става по- здравословно. Има повече време не само за готвене, но за наслада от  приготвената с любов храна, вместо да се бърза за поредното предаване.
  3. Вечерите преминават далеч по- спокойно в разговори на чаша вино, със списание или книжка в ръка.
  4. Не на последно място се променя представата за реалността, за бъдещето. Отърсвайки се веднъж негативизма, информационното изкривяване и блудкавите реклами, изведнъж се разбира, че нищо не зависи от телевизията.
  5. Отказът от гледане на телевизия се отразява позитивно на работата. Намира се повече време за творчески, професионални планове и усъвършенстване на уменията.
  6. Социалният живот се променя. Изключвайки разговорите за телевизионни предавания, културата на общуване се повишава, а това предполага нови запознанства, нови социални контакти и експерименти.
  7. Преоткриват се разходките сред природата, което няма как да не се отрази на физическото състояние и на фигурата.

Връща се способността за радост от малки, но истински неща, а така светът става по- шарен. А когато поискаме да изгледаме поредния касов филм ще установим, че специалните ефекти и скъпите актьори никак не са впечатляващи! За предпочитане е  нормалния, дори черно бял филм, но с интелектуален и емоционален заряд.

Това означава, че преходът към нормалността е успешно завършен!

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: huligankata
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 184366
Постинги: 151
Коментари: 18
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930