Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2017 18:04 - Наградите Оскар и или шифърът на Сокар
Автор: huligankata Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2017 18:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тържествената, осемдесет и деветата церемония по връчване на филмовите награди „Оскар“ вече е факт. Тя се проведе  в Долби Тиътър, в Лос Анджелис и завърши със звезден скандал. Но не с това ще ви занимава Хулиганката! Ще се опитаме да хвърлим светлина върху малко известни или направо неизвестни факти за този холивудски панаир на суетата.
  • Наградата на филмовата академия на САЩ, image

    Звездната награда „Оскар“, която променя съдби.

    известна още като „Оскар“, е най-значиматафилмова награда. Връчва се всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки.

  • Академията на филмовите изкуства и науки  е професионална, почетна организация, в която има около 6000 гласуващи лица. Само гилдията на актьорите- членове, наброява  1311, като има най-голям дял в гласуването.
  • Наградата „Оскар” в материално изражение представлява статуетка- фигура на рицар в цял ръст, подпрян на меч.
  • Според общоприетата история някаква библиотекарка на Академията, виждайки статуетката, възкликва: „Досущ прилича на моя чичо Оскар!“ и това дава названието на наградата.
  • Има и друга теория за произхода на името, свързана с мистерията на Кабала. Не е тайна, че една от основните функции на меката на световното кино е да профилира съзнанието на масите. Тоест, чрез филмите и поведението на известните актьори, чрез начина им на живот, по деликатен начин се влияе на подсъзнанието на зрителите, а оттам и на съзнателното им поведение. Наградите „Оскар” само маркират и заострят вниманието върху „важното“. Така, че според хората споделящи тези идеи под наименованието „Оскар”, всъщност е скрито името Сокар. Сокар е древноегипетски бог считан за покровител на мъртвите, на земята и плодородието, а също така и бог на злото, огъня и царството на грешниците. Изобразяван е като мумифициран мъж със зелена кожа (подобно на Озирис), често с глава на сокол. Ето защо е смятан за бог на греха, а какво по-грешно от суетата и зрелището на наградите „Оскар“?!
  • За първи път името Оскар е употребено от Уолт Дисни през 1934 г. в негова реч,  при връчването на 6-тите награди. В пресата това наименование набира популярност в края на 1930 г. Академията приема официално неговата употреба едва през 1939 г.
  • Създателят на Академията на филмовите изкуства и науки всъщност не е американец. Луис Барт Майер  е роден през далечната  1884г. в Минск, Белорусия. За него се знае, че един от първите кинопродуценти, ръководител и основател на цяла развлекателна империя под името Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Идеята за учредяването на Академията на филмовите изкуства и науки се заражда в главата на Луис Майер или L. B. (Ел-Би)  през 1926 г. image

    Статуетката е дело на скулптура Джордж Стенли по рисунка на Седрик Гибсън

    Замислена е първоначално като международна институция, но по съвет на адвокатите Майер се отказва от тази идея.

  • На 4 май 1927г. Академията става факт като легална корпорация, след като правителството на щата Калифорния  дава своята благословия. А самото раздаване на наградите идва на дневен ред  през 1929г. като поощрение за кинодейците допринесли за развитието на кинематографията в САЩ.
  • Статуетката е дело на скулптура Джордж Стенли по рисунка на Седрик Гибсън.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: huligankata
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 183810
Постинги: 151
Коментари: 18
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031