Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2015 10:35 - 7 начина да развиете своята интуиция
Автор: huligankata Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
1



huligankata.com
„Интуицията е по-мощна от интелекта“

                                                                                                                                        Стив Джобс

Но как да се сдобием с интуиция и което е по-важно, как да съумеем правилно да я използваме? Ето седем примерни начина, чрез които да намерим общ език с шестото си чувство.

image

За да развием интуицията си, е необходимо на първо място да се научим да се доверяваме на самите себе си.

1. Доверете се на себе си.
Според неврологията интуиция е форма на мислене, която е присъща за всички хора, отговорна за вземането на решение при недостатъчна или липса на всякаква логическа обоснованост. Тя е знание без знание. Интуитивните отговори стигат до нашето съзнание още преди логическото мислене да ни предложи своите варианти. Но в зависимост от интелектуалния ни капацитет и моралните предразсъдъци ние ги отхвърляме с мисълта: „каква глупост“, „това е лудост“, „няма как да се случи това“ и така нататък. Поради това, за да развием интуицията си, е необходимо на първо място да се научим да се доверяваме на самите себе си и да не се страхуваме, че мнението ни се различава от това на мнозинството. Според психолога Силвиана Барт Либерже, когато човек слуша вътрешния си глас, чувствителността му се изостря и той започва да забелязва неща, на които преди това не е обръщал внимание. Но много важно е да не бърка интуицията си с желанието. Желание е това, което ни се иска, а интуицията е резултат на подсъзнателен анализ.
2. Прекарвайте известно време в самота.
Това е необходимо, за да се откъснете от всекидневните грижи и проблеми, да се освободите от стреса, който ви заобикаля. Така да се каже, да се срещнете със самите себе си. Статистиката показва, че интуицията е най-добре развита в интровертния тип хора. По думите на Софи Бирнхам, автор на книгата „Изкуството на интуицията“: „В суматохата на всекидневните си дела, ако не схвана всички логически заключения, е ясно, че това се дължи на тихия глас на интуицията.“
3. Бъдете любопитни.
Особена отличителна черта на всички хора с развита интуиция е, че те постоянно обръщат внимание на детайлите. Могат да забравят важни дати, седмични планове, но винаги ще помнят,

image

Хората с развита интуиция постоянно обръщат внимание на детайлите.

че вратата на съседа е странно надраскана, или ще забележат, че колегата е със странно петно на вратовръзката. Показателен пример за това е образът на ШерлокХолмс – характерен с изключително развитата си интуиция. При него няма излишни факти, звуци и детайли. Всичко това е част от една мозайка, тъй като има причинно-следствена връзка. Така че всички, които искат да развиват своя подсъзнателен анализ, по препоръка на психолозите нека постоянно се стремят да обръщат внимание на детайлите. Опитайте се в продължение на няколко седмици постоянно да напрягате едновременно слуха, зрението и обонянието си при среща с нов човек. След известно време още от „пръв поглед“ ще можете да си съставите далеч по-пълна представа за личността.
4. Съчувствайте.
Четенето на чужди мисли отдавна не е научна фантастика, това съзнателно или не се опитваме да правим всички, и то всеки ден. Учените са доказали, че мозъкът ни постоянно копира изражението на лицето, усещанията, и симптомите на другите. И всичко това според тях е заради „огледалните неврони“, които присъстват при речевите, двигателните, зрителните, асоциативните и други реакции. Именно заради тях ние чувстваме дискомфорт, когато някой си е приклещил пръст, или искрено разбираме чувствата на другите в една или друга ситуация. В психологията това се нарича интуитивна комуникация. Затова по-често трябва да бъдем съпричастни към чувствата на другите. Това са същите знания, които след това влизат в цялостната картина на анализа. Според психолога Йохим Бауер, ако не бяха огледалните неврони, не биха били възможни интуицията и емпатията. Така че не е чудно, че развитата интуиция по-често се среща при впечатлителните хора.
5. Обръщайте внимание на сънищата.
Това не са суеверни глупости, а съвет от експерта София Бирнхам. По думите й сънищата и интуицията се формират от безсъзнателното, а това означава, че те могат да имат една и съща природа. Според сомнологията – наука за сънищата, пророчески сънища са в резултат на дълъг

image

Според сомнологията, пророчески сънища са в резултат на дълъг умствен процес.

умствен процес. Един от най-известните примери е с Менделеев и периодичната таблица, която е плод на неговите сънища.
6. Бъдете креативни.
Последните проучвания на психолога Клара Улф показват, че креативността и интуицията са неразривно свързани помежду си. Тя смята, че интуицията е по-висша степен на уменията в една или друга област: „Най-добрият художник е интуитивният художник.“ Интуицията не само ви позволява да заобикаляте формираните щампи, но и изисква по-малко мозъчно натоварване – организмът изразходва много по-малко енергия при интуитивното мислене, отколкото при логическото. Освен това не само теорията, но и практиката показва, че колкото повече човек проявява творчество, толкова по-добре му работи интуицията. Резултатът е такъв, тъй като изкуството прави мозъка по-гъвкав при вземането на решения.
7. Преодолейте негативното мислене.
Силните емоции, особено негативните, заглушават вътрешния глас не само на интуицията, но и на разума ви. Гневът не само не е добър съветник, но и потиска всякакво подсъзнателно мислене. А положителните емоции, които обикновено облекчават човек и го правят уязвим, се оказва, че ни помагат да запазим и поддържаме интуитивните способности в добра форма.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: huligankata
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 184432
Постинги: 151
Коментари: 18
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930