Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2016 12:59 - Целулит- истина или мит
Автор: huligankata Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
0



huligankata.com
image

Може ли човек без висше образование в областта на медицината да разбере истина?

 Някои смятат, че целулит е чумата на 21 век, а други го определят като една от най- големите измами на фармацевтичната и козметична мафия. Може ли човек без висше образование в областта на медицината да разбере истина?

Милиони жени по света харчат огромни суми за специални кремове и високотехнологични процедури със заветната цел да преборят онова, което се нарича целулит. Оправданието пред мъжката половина е лаконично и не търпи възражение:  вие сте мъже и не можете да ни разберете, а и в крайна сметка го правим заради вас.

Откривайки целулита, жената изпада в паника, а след това в депресия…после пак в паника и… започва борбата…. с огромен арсенал от средства и манипулации. Но нека да направим няколко уточнения.

Първо

Козметичната мафия предвидливо подменя понятието целулит. В медицината наистина то съществува, но с него се означава възпалението на мастната тъкан. Всеки доктор съобразявайки се с Международния класификатор на болестите МКБ-10, ще ви каже, че има 5 заболявания в названието на които има думата целулит и те са:

H60.1  Целулит на външното ухо;

L98.3 Еозинофилен целулит;

N73.0 Остър параметрит и тазов целулит;

N73.1 Хроничен параметрит и тазов целулит;

N73.2 Параметрит и тазов целулит неуточнен.

Но тези официално признати от медицинската общност заболявания имат толкова общо с онзи целулит, колкото хот-дога с истинското куче. В медицината е прието правилото окончанието „ит“, добавено към името на органа да определя възпалителния процес, следователно с целулит се именува възпалителния процес на мастната тъкан. А какъв е той?  Остър или хронически, инфекциозен или с някакъв друг произход? Според едно от най- често срещаните определения в нета, целулита е структурно изменена подкожно- мастна тъкан, която се оформя като следствие на нарушаване на микроциркулацията или отток на лимфните възли. Може да се появи и след застоял начин на живот. Като всичко това водило до дистрофия. Но в крайна сметка дистрофията и възпалителните процеси са различни неща.

Второ

По принцип женската кожа е предразположена към образуване на целулит и това е така поради специфичната й структура която има. А тя е такава, тъй като  основната функция на нежния пол все още е продължаването на рода. Ето защо кожата на жената е с по-голям брой мастни клетки, необходими заради периодите на бременност и кърмене. Освен това за разлика от мъжете, съединителнотъканните влакна при нея са разположени перпендикулярно спрямо повърхността

image

Кожата на жената е с по-голям брой мастни клетки, необходими заради периодите на бременност и кърмене.

на кожата. С времето колагеновите влакна между мастните депа в дълбоките слоеве на кожата губят своята здравина и еластичност и се скъсяват. Това, заедно с повишеното натрупване на мазнини в съответните области на тялото, води до изпъкване на мастните лобчета, което наричаме  и „портокалова кожа”. Тези лобчета притискат малките съдове, което влошава микроциркулацията, т.е. намалява се доставката на кислород и хранителни вещества към тъканите, като съответно се забавя елиминирането на отпадни продукти. Именно за тези мастни тъкани, докторите казват, че са целулит.  От тук следва, че целулита изобщо не е болест, а присъща на женския организъм анатомична особеност. Под тънката нежна кожа, винаги ще изпъкват неравните повърхности. Идеално гладка кожа е мит. Дори знаменитостите прибягват до фотокорекции с професионални програми, да не говорим за моделите при снимането на реклами за разни продукти и процедури. Това е особено видно при папарашките снимки.

Трето

Хулиганката не може и няма да ви даде рецептата- чудо, която да ви избави от чумата на 21 век- наречена целулит. Но може да ви посъветва  да подходите философски към този женски проблем. Нашите майки и баби не са му обръщали никакво внимание, тъй като не са подозирали за съществуването му. Все пак се оказва, че генетиката и здравословния начин на живот оказват най- голямо влияние не само на кожата, но и за цялостната визия на жената, както разбира се и за духовната й красота. Като заключение от целулит, все още няма регистриран смъртен случай, но от затлъстяване умират хиляди. Така, че живейте здравословно, хранете се правилно и се заобикаляйте с позитивни и слънчеви хора.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: huligankata
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 184435
Постинги: 151
Коментари: 18
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930